Hír, program, komment

Szilva szakmai nap és fajtabemutató Cegléden 2016.09.01.

2016.09.19. 02:34
Szilva szakmai nap és fajtabemutató Cegléden 2016.09.01.

Szeptember elsején került megrendezésre (néhány év kihagyás után) a NAIK GYKI Ceglédi Kutató Állomásán a „Szilvanap”. Cegléden már régebb óta a kajszibarack mellett a másik fontos kutatott gyümölcsfaj a szilva. Ez a néha kicsit elfeledetten-mostohán kezelt gyümölcs nagyon jól érzi magát hazánk klimatikus viszonyai között és az érdeklődés úgy tűnik összességében nő a gyümölcs iránt. Igaz ez inkább az ipari felhasználásnak köszönhető, és kevésbé a friss fogyasztásnak. Nagyon sok kiváló ízű, hagyományos és külföldi fajtánk van, de sajnos az elsődlegesen ipari használat, illetve exportra termelés miatt a szedési érettségben betakarított gyümölcsökben még nem alakulnak ki azok az íz és zamatanyagok, amiket egyébként megszoktunk és kedvelünk a szilvánál. Emiatt az áruházláncokban kapható szilva egyszerűen éretlen (ami egyébként sajnos a legtöbb ott kapható gyümölcsre igaz) és nem alkalmas arra, hogy azok a vevők, akik frissen szeretnék fogyasztani élvezni tudják az ízét.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

A rendezvényen a vendégeket Dr. Lakatos Tamás a NAIK GYKI intézetigazgatója, illetve Skola István a NAIK GYKI Ceglédi Állomásának vezetője köszöntötte. Dr. Lakatos Tamás elmondta, hogy a szilvatermesztésünk egyik fontos magyarországi központjában, Szabolcsban az utóbbi időben nőtt a szilva iránti érdeklődés, a dió mellett ennek a fajnak nőtt a telepítési területe, igaz az alma rovására.

Az előadásokat két blokkban tartották a kutatók. Az elsőben a fajtákkal kapcsolatos kérdéseket taglalták a másodikban technológiai témakörök kerültek előtérbe.

Dr. Surányi Dezső címzetes egyetemi tanár, tudományos tanácsadó, aki évtizedek óta vezeti a szilvával kapcsolatos kutatásokat arról beszélt, hogy milyen lehetőségek és korlátok rejlenek a hazai fajtahasználatban. Az előadó mondanivalóját néprajzi elemekkel, a szilvával kapcsolatos képzőművészeti emlékekkel tette izgalmassá.

Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs a német és szerb szilvanemesítő műhelyek újabb fajtáival ismertette meg a hallgatóságot. A magyar fajtaválasztékra legnagyobb hatással a múltban is a szerb (Čačak-i) fajták és a németek voltak. Az már most is látható, hogy egyes német fajták nagy népszerűségnek kezdenek örvendeni Magyarországon.

Kelemen Péter egy profi értékesítő szemszögéből elemezte a piaci kihívásokat, valamint azokat az igényeket, amelyeknek meg kell felelni, ha a termelő jó árat szeretne a gyümölcsért kapni. Ismertette, melyek azok a piaci „rések” a szortimentben, amelyeket egy-egy új fajtával be lehetne és kellene tölteni.

Dr. Gonda István professzor (DATE) a metszés, ültetvényszerkezet összefüggéseit mutatta be, és a helyes koronaalakítás gyakorlatát elemezte legfőképp a német fajták ültetvény tapasztalatai alapján. Rávilágított arra, hogy a metszési igény fajtánként meglehetősen eltérő is lehet.

Dr. Pénzes Béla professzor (SZIE KETK) a szilva legfontosabb kártevőit mutatta be. Elmondta, hogy az okszerű növényvédelemhez elengedhetetlenek a rovarcsapdák, amellyel a kártevők rajzása megfigyelhető, és így a védekezés a megfelelő időpontban végezhető. Különösen fontos a pajzstetveknél, amelyek csak néhány időpontban sebezhetők a fejlődési ciklusuk folyamán.

Az NAIK GYKI Érdi állomása mikroszaporító Laboratóriumának vezetője Dr. Preininger Éva tudományos igazgatóhelyettes és munkatársa Kirilla Zoltán és Szabó Luca a vírusmentesítés folyamatáról számoltak be. E nélkül a folyamat nélkül a szilva szaporítása és termesztése nem lehet sikeres, ezt már régóta tudjuk. A laboratóriumban már régóta sikerrel folyik a különböző fajták vírusmentesítése a hőkezeléssel kombinált mikroszaporítás módszerével.

A termesztők is felszólaltak a rendezvényen: Marosi Mihály csemői kertészmérnök a homoki szilvatermesztés szépségeiről és buktatóiról beszélt a nagyszámú hallgatóságnak.

A rendezvényen bemutatásra került Mendel Ákos, Demku Tamás kutatók és munkatársai közreműködésével készített szilvalé, szilvakompót, valamint szilva aszalványok. Több mint 50 fajta termését sikerült a bemutató asztalokra feltenni, melyeket az érdeklődők szintén megkóstolhattak.

A rendezvény megkoronázásaként átadásra került egy akklimatizáló üvegház izolátor sátorral. Ez a rendszer a mikroszaporító laboratóriummal egybekapcsolva meg tudja valósítani a jövőben a kutatóállomás régi álmát, a vírusmentesített fajták előállítását. A komplexum építését az FM támogatta és Dr. Szépe Ferenc Főosztályvezető (FM), valamint Dr. Somogyi Norbert mb. főigazgató és Dr. Lakatos Tamás intézetigazgató (NAIK) adták át a kutatóállomásnak.

 

ELŐADÁSOK

Megtekintéshez kattintson az alábbi képekre

 

Dr. Gonda István professor emeritus
Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet:

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

 

 

Dr. Nádosy Ferenc tudományos főmunkatárs:
Az újabb német és szerb szilvafajták szerepe a magyarországi termesztésben

 

 

 

Dr. Pénzes Béla Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszék:
A szilva kártevő együttese

 

 

Dr. Surányi Dezső tudományos főmunkatárs:
A hazai szilva fajtahasználat lehetőségei és korlátai

 

 

Kelemen Péter Agro Consulting Trade Kft.:
A szilva piaci helyzete

 

 

Kirilla Zoltán – Szabó Luca – Preininger Éva
NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutatóállomás:
Csonthéjas gyümölcsfajok vírusmentesítésének lehetőségei

 

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.7965 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1652214 | Ebben a hónapban: 18350 | Ma: 176 | jelenleg: 2 | Statisztika |