Hír, program, komment

Tóth István képei otthonra leltek

2013.07.24. 22:56
Tóth István képei otthonra leltek

Ceglédinfo 2013.07.23.
Városunk szülötte, a világhírű fotóművész, Tóth István, most tölti be a 90. születésnapját. Ebből az alkalomból július 23-án családias hangulatú ünnepségen köszöntötték őt egykori munkahelyén, a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Dr. Erdős Zoltán, az intézet igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd Volter Kálmán gitárjátéka után Bekker Bernadett mondta el Baranyi Ferenc versét, amely eredetileg Tóth István 80. születésnapjára íródott. A hivatalos köszöntőt pedig egy szintén neves fotográfus, Módos Gábor tartotta.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 90. születésnapján én nyithatom meg annak a Tóth Istvánnak a kiállítását, aki már akkor fogalom volt a fotósok körében, amikor én még a fotográfiával ismerkedtem Szombathelyen. ’A ceglédi Tóth!’ Idősebb kollégáim olyan tisztelettel emlegették a nevét, hogy kíváncsi lettem, ki is az, akire oda kell figyelni” – kezdte a méltatást a pályatárs, majd így folytatta: „A kép nem a fényképezőgépben, hanem a fejben születik.” Megemlítette, hogy Tóth István 52 országban 2.200 kiállításon vett részt, és háromszáznál is több díjat nyert. Ezek közül a legfontosabb „Az évszázad kiváló fotóművésze” díj, amelyet 1980-ban New Yorkban kapott. Módos Gábor elmondta, hogy a művészeknek minden korban szükségük volt mecénásokra. Tóth István életében Mészöly Gyula játszotta ezt a szerepet, aki a Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben alkalmazta őt, kötetlen munkaidőben, ami lehetővé tette számára a művészi alkotómunkát. Így most az intézet is büszke lehet egykori, mára világhírűvé lett munkatársára.

Módos Gábor méltatása után egy rendhagyó produkció következett. Az intézet munkatársaiból alakult alkalmi társaság, a Tóth István Baráti Kör Énekkar, Volter Kálmán gitárkíséretével, egy erre az alkalomra írott művet adott elő.

A pezsgős pohárköszöntő után dr. Erdős Zoltán hivatalosan is megnyitotta az intézet egyik helyiségében Tóth István állandó kiállítását. A 20 fotográfia a Kortársak sorozatból történő válogatás, ennek egyik darabja az alkotó önarcképe, a többi pedig neves művészek portréja, köztük látható Bernáth Aurél, Szabó Vladimir, Borsos Miklós, Patkós Irma, Benedek Péter, Czóbel Béla, Barcsay Jenő.

Egy ilyen ünnepi alkalom elmaradhatatlan kelléke a születésnapi torta. Miután megkóstoltuk Tóth István idehaza és messze földön is híres dió ágyas pálinkáját, a 90-es számmal ékesített cukrászati alkotás is megérkezett.

Tóth István régi vágya most teljesült. Szülővárosában állandó kiállításon mutathatja be munkásságát. Igaz, hogy csupán 20 képet, de Vörösmarty óta tudjuk: „A nagy világon e kívűl / Nincsen számodra hely; / Áldjon vagy verjen sors keze: / Itt élned, halnod kell.”

Azért éljen még sokáig. Dr. Erdős Zoltán azt mondta, vigyázzon mindenki az egészségére, mert már most meghív minket Tóth István 100. születésnapjára.
Ha megérjük, mi ott leszünk.

Képek: Tánczos, szöveg: Czinege


Értékelés: 5/1
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.1293 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1654014 | Ebben a hónapban: 20150 | Ma: 1976 | jelenleg: 1 | Statisztika |