Hír, program, komment

A Gyümölcskutató Intézet 166 éve

2013.07.24. 00:56
A Gyümölcskutató Intézet 166 éve

Ceglédinfo 2013.05.10.
A Ceglédi Gyümölcskutató Intézet 166 évét öleli fel az a kötet, melynek bemutatóját május 7-én tartották a Városháza dísztermében. Az önkormányzat szervezésében létrejött rendezvényen a könyvet Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár mutatta me, valamint előadást tartottak a szerzők is.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Megnyitó beszédében Földi László elmondta: a Gyümölcskutató Intézet történetéről megjelent könyv olyan, ami eddig még nem volt. „Ebben a kiadványban ennek az intézménynek a történetét teljes egészében végigkísérhetjük. Azt gondolom, hogy Cegléd agrárgazdaságának az életében ez az intézmény különös fontossággal bír, hiszen ezen a vidéken mindig is nagy jelentőségű volt a szőlő- és gyümölcskultúra , s ebben az ágazatban a kutatóintézetnek kiváló eredményei vannak. – fogalmazott a polgármester.

 

Az államtitkár a könyv szakmai teljességét jellemezve az abban foglaltak fontosságát hangsúlyozta. „A Ceglédi Gyümölcskutató Intézet története 1846-2012 című könyv kimagasló szakmai igénnyel megírt, izgalmas, hiánypótló mű. Tökéletesen illeszkedik azokhoz az alapvető értékekhez, amelyeket Magyarország alaptörvénye rögzít. Természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a rendszer közös örökségét képezik – vélekedett Czerván György, aki szerint ennek védelme, eltartása és a jövő nemzedéke számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

 

„Kísérlet az alapja a több-jobb gyümölcstermelésnek” című előadásában az intézet igazgatója, Dr. Erdős Zoltán arról tájékoztatott: 166 évre nyúlnak vissza azok a dokumentációk, amik az intézmény szellemiségét, növényanyagát reprezentálják. A ceglédi gyümölcskutatáshoz leginkább köthető Török Jánosról mesélt, akihez az első gazdaképző is köthető. „Török János elhatározta, hogy létrehoz egy olyan állami oktatási intézményt, amely széles körben biztosítja a mezőgazdaságban dolgozóknak a képzettségét.” – s melyben 1846 november 2-án meg is kezdődhetett az oktatás és ami, mint a kor egyik legkorszerűbb mezőgazdasági iskolájaként működött. Szó esett az Unghváry fivérekről, Cegléd és környékének a tudatos faiskolai szaporításairól, ami aztán hosszú időre megalapozta a vidéken a gyümölcstermesztés fejlődését.

 

„Ezekkel a konkrétumokkal kell a kultúránknak az értékeit a világ felé közvetíteni és ezekről mindig be kell számolni” – summázta gondolatait Dr. Surányi Dezső az intézet tudományos főmunkatársa „Alapító elődökről – másképpen” elnevezésű előadásában, aki a gazdasági képzés állomásait és az abban elengedhetetlen érdemet szerzett személyeket ismertette.

 

Szokolai

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.1403 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1652099 | Ebben a hónapban: 18235 | Ma: 61 | jelenleg: 1 | Statisztika |