Hír, program, komment

A szilva napja

2013.07.24. 00:26
A szilva napja 2012.09.04.

Ceglédinfo 2012.09.05.

A Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Szolnoki úti telephelyén szeptember 4-én minden a szilváról szólt, mivel tudományos rendezvényt tartottak erről a gyümölcsről.

A vendégeket dr. Erdős Zoltán igazgató köszöntötte, majd dr. Surányi Dezső előadása következett "A hazai tájfajták szerepe a szilva fajtaszerkezetének átalakításában" címmel.

Ezután szilva fajtabemutatón lehetett megszemlélni és megkóstolni az intézetben termesztett fajtákat.

A rendezvényről dr. Erdős Zoltánnal beszélgettünk.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

– Mit érdemes tudni a szilváról?

 

– Magyarországon a termesztett gyümölcsfajok között a szilva a második legjelentősebb. Igen széles körű a felhasználhatósága. Cegléden, az intézetünkben található a szilva génbank, amely alapot ad a nemesítésre. Jelentős a tájfajta gyűjteményünk, amely hagyományosan jó íz- és zamatvilággal rendelkező fajtákat jelent. Manapság a múlthoz való visszatérést tapasztalunk mind a feldolgozás, mind a termesztett fajták területén. A régi, házi készítésű lekvár ismét népszerű lett, és a kisüzemek képesek ezt a házi minőséget produkálni, ahol az íz- és zamatanyagok meghatározóak. Az intézetünkben a szilva tudományos kutatását és nemesítését is végezzük, továbbá gyümölcs oltványokat is előállítunk, a termesztés céljára. Jelentős különbség van a fajták között abban is, hogy melyik mire való, például konzervnek vagy lekvárnak. A kísérleti laboratóriumunkban a szilva feldolgozásával is foglalkozunk. A téli időszakban bemutatjuk ezeket a termékeket a szakembereknek, és azt is meghatározzuk, hogy mely fajták milyen feldolgozási módra a legalkalmasabbak. Így ajánljuk a termesztőknek.

 

– Mekkora a szilva földrajzi elterjedtsége Európában?

 

– Egész Európában termesztik a szilvát, Svédországtól a mediterrán országokig bezárólag, persze mindenhol az éghajlatnak és a talajadottságoknak megfelelő fajtákat. Ezért a szilvafajták forma- és színgazdagsága igen változatos képet mutat.

 

– Kényes növény a szilva?

 

– A kevésbé kényes gyümölcsfajok közé tartozik, bár a szilva himlővírus egyes fajtákat igen jelentősen károsít. Ez ellen a vírusmentes szaporítóanyag nyújt védelmet. Mi rendelkezünk azokkal a törzsültetvényekkel, és vírusmentes alanyokkal, amelyekből a szilva vírusmentes oltványait előállítjuk.

 

– A Ceglédi Gyümölcskutató nonprofit gazdasági társaságként működik. De ki a tulajdonosa?

 

– A magyar állam hozta létre, ma is állami tulajdonban van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.1 gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Egyébként négy gyümölcskutató intézet működik az országban, Cegléden, Újfehértón, Érden és Fertődön. Ezek más-más gyümölcsfajokkal foglalkoznak. Cegléden a fő profil a kajszibarack és a szilva, ezenkívül az összes összes csonthéjas alany nemesítése nálunk folyik.

 

Szöveg és fotó: Czinege

Értékelés: 5/2
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.1209 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1652594 | Ebben a hónapban: 18730 | Ma: 556 | jelenleg: 2 | Statisztika |