Hír, program, komment

Büszkeségünk a ceglédi kajszibarack

2013.07.24. 00:22
Kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató 2012.07.18.

Ceglédinfo 2012.07.27.

Kajszibarack tanácskozást és fajtabemutatót tartott július 18-án Cegléden a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a Magyar Tudományos Akadémia Kertészeti Bizottság Gyümölcstermesztési Albizottsága és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a zsúfolt tanácskozó teremben még a padlón is ültek. Az esemény kapcsán Dr. Erdős Zoltánt, az intézmény vezetőjét arról kérdeztem, hogy miért érdekli a szakmát úgy a ceglédi kajszibarack.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

- A ceglédi kajszibarack bemutatóknak régi hagyományai vannak, 1952 óta kerülnek megrendezésre. Kezdetben kevesebb új fajta volt, szerényebb körülmények között, egy fehér abrosszal leterített asztalon csak néhány fajta került bemutatásra. Az évek során, ahogy a szelekció és a nemesítés folyt Cegléden, egyre több fajtát mutatott be intézményünk. A nyolcvanas évek óta a bemutató mellé tanácskozást is szervezünk, hogy a termesztők részére hasznos információkat nyújtsunk. Az idei bemutatón olyan problémákat tűztünk napirendre, mint a kajszibarack fák pusztulása, fagyérzékenysége és a lehetséges védekezés módjai. Természetesen a fő szempont az új fajták bemutatása volt. Ez alkalommal mintegy hatvan fajtát mutattunk be.

Cegléden a nemesítés fő célkitűzése az volt, hogy jó ízű legyen a kajszibarack. Tehát ha valaki ceglédi jelzővel ellátott fajtát vásárol, legyen az a ceglédi óriás, a ceglédi bíbor-kajszi, ceglédi arany, ceglédi kedves és még folytathatnám, mert egy egész sorozat áll rendelkezésre a termesztőknek. A ceglédi szaporított fajtákból 6-8 hetes érési idővel rendelkezünk. A legkorábbi fajta június elején, a legkésőbbi fajta augusztus elején érik. A különböző érési idők mellett az értékesítési szempontokat is figyelembe vettük. A kajszibaracknak mi az északi termesztési határán fekszünk, ezért nagyon fontos a faggyal szembeni ellenállóság. A legjobb ízű standard fajta a magyar kajszi, a vevők egy része ma is ezt keresi, igen népszerű a kiváló íze és a sokoldalú felhasználhatósága miatt. Ezt az ízt szeretnénk minden, különböző érési idővel rendelkező fajtában megjeleníteni. Az is jó lenne, ha ez elérhető áron jutna el a fogyasztókhoz. Sajnos idén igen magasak a gyümölcs árak, a fagykárok miatt Cegléden csak a termés 25-30%-a maradt meg. De legalább maradt annyi, hogy ebben az évben is megtudtuk rendezni a bemutatónkat, amelyre igen nagy volt az érdeklődés, az ország valamennyi tájáról érkeztek termesztők.

Nem véletlen, hiszen a kajszibarack nagyon kedvelt, amelyet nem csak friss gyümölcsként, hanem lekvárként, ivóléként, befőttként, kompótként fogyasztjuk, de a kajszibarack pálinka is igen népszerű termék.

 

- Miért pont kajszi?

 

- Az Alföldön mindig nagy hagyományoknak örvendett a kajszibarack termesztés. Az 1800-as években a kettős termesztés volt a jellemző. A szőlő közé ültették, így a gazdának fagykár esetén is maradt valami, mert ha a barack elfagyott, akkor még a szőlő megmaradhatott. Ez igen nagy fajtagazdagságot eredményezett, genetikai bőség jött létre. Ez nagyon jó alapot teremtett a szelekciónak, hiszen óriás fajtákból is számtalan változat született. Ebből talán a leghíresebb lett a ceglédi óriás, amelyet még most is keresnek és termesztenek. Ennek a fagyérzékenysége miatt újabb változatait nemesítettük, így egyik szülője lett a ceglédi piroskának, amely a magyar kajszival szemben már sokkal jobban fagytűrő. A nemesítés a kórtani ellenállóság irányába is folyt, hiszen a csonthéjasok egyik fő vírusbetegsége a szilva himlő vírus, tudományos nevén "sharka" vírus, amely igen sok gondot okozhat. De mi a termesztőknek ismertetjük, hogy ez kivédhető, hogyha megfelelő szaporítóanyagból indulnak ki. Cegléd nem csak egy nemesítő hely, hanem kajszibarackból a kiinduló bázis szaporítóanyagoknak is az előállítója. Ha valaki vírusmentes szaporítóanyagot ültet el és megfelelő növényvédelmi technológiát alkalmaz, akkor hosszú időn át egészséges fákról, egészséges gyümölcsöt szüretelhet.

Hazánkban a megnyílt európai piacok következtében rengeteg új fajta jelent meg a mediterrán vidékekről. Sokan ki is próbálják ezeket, de sajnos nem hoznak átütő sikert. Ezek néha valóban óriás gyümölcsöket adó fajták, azonban az íz világuk nagyon sok esetben gyenge és a Magyarországon megszokottól eltérő. Ezért mi az ízt nagyon fontosnak tartjuk, mert bár a gyümölcs fogyasztás fontos az egészséges életmódhoz, nekünk az a véleményünk, hogy a fogyasztást növelni csak jó ízű gyümölcsökkel lehet. Nem értünk egyet azzal, hogy a gyümölcs legyen nagyméretű, kemény húsállományú, hogy minél tovább eltartható legyen az üzletek pultjain és az íz pedig másodlagossá váljon. Ez nem fogja növelni a gyümölcs fogyasztást. A gyümölcs legyen jó ízű!

 

Fotózta és lejegyezte: Tánczos Tibor

Értékelés: 5/5
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.0524 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1654036 | Ebben a hónapban: 20172 | Ma: 1998 | jelenleg: 1 | Statisztika |