Hír, program, komment

Szilvafórum másodszor

2013.11.27. 17:05
Szilvafórum 2013.10.17.

Ceglédinfo 2013.10.17.
Második alkalommal rendezte meg a szilvafórumot a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet október 17-én. A rendezvényen nyolc előadást hallhattak a szilva nemesítésétől kezdve egészen annak fejlesztési lehetőségeikig.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

Dr. Erdős Zoltán köszöntőjében elmondta: hagyományteremtő céllal rendezték meg tavaly először a szilvafórumot, amely idén még több érdeklődőt vonzott. Az intézet igazgatója kitért az 1950 óta az intézményben folyó szilvakutatásokra: kezdve Nyújtó Ferenc tájfajták begyűjtésétől a kamaraierdei szilvaültetvény Ceglédre kerüléséig, amivel újabb lendületet kapott a fajtakutatás. Végül pedig Tóth Elek a kertészeti kutatóintézet szilvakutatója nyugdíjba vonulásakor Ceglédre került 1973-ban és közel húsz éven át folytatta itt a kutatásait, mint a magyar szilvakutatás egyi úttörője és megalapozója – emlékeztetett Dr. Erdős Zoltán, aki azt is hozzátette: a magyar agrárkutatás jelenleg átszervezés alatt van és január elsejétől Gödöllőn megalakul a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amelyben összevonásra kerülnek a magyar agrárkutató intézmények.

 

 

Dr. Surányi Dezső tájékoztatásul elmondta:  a kutatóintézet szilva fóruma azt a célt szolgálta, hogy végre kiléphessen a mellőzött gyümölcsök sorából a szilva. Nem azon múlik, hogy Kupuszinában adventi időben táncolnak, vagy sem. Ugyanis van egy babona, ha karácsony előtt táncos mulatságokat tartanak ott a Vajdaságban, az gyümölcshullást okoz a szilvafákon. Gond természetesen a vírusos gyümölcshullás, de ennél sokkal nagyobb baj az előítélet, hogy a szilva a szegények gyümölcse, ráadásul a kereskedelem ezt a szociológiai rögeszmét tökéletesen szolgálja. Nagyon keveset tud ezért tenni a kutató elme.

 

 

Pedig a fórumon a hazai szilva specialisták nagyobbik része lehetőséget kapott a nézete és kutatásainak bemutatására. Bár kóstoló már érthető okokból nem volt, mégis jó hangulatú vitákkal tarkított program zajlott Cegléden. A szervezés nem kis munkája a témavezető vállán nyugodott, aki két szilva könyvnek is meghatározó szerzője volt. A szilva nemesítése, alanyhasználata, művelési módja, új fajták honosítása és beltartalmi értékei legalább annyira fontosak, mint az, hogy a fontosabb fajták melyik öko-botanikai csoportba tartoznak, ugyanis az meghatározza a kérdéses fajta igényeit – fogalmazott az MTA doktora. 

 

Szokolai

Értékelés: 5/1
Még nincsenek hozzászólások




Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.0755 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1654017 | Ebben a hónapban: 20153 | Ma: 1979 | jelenleg: 1 | Statisztika |