Hír, program, kommentA szilva napja2013.07.24. 00:26
Ceglédinfo 2012.09.05. A Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Szolnoki úti telephelyén szeptember 4-én minden a szilváról szólt, mivel tudományos rendezvényt tartottak erről a gyümölcsről. A vendégeket dr. Erdős Zoltán igazgató köszöntötte, majd dr. Surányi Dezső előadása következett "A hazai tájfajták szerepe a szilva fajtaszerkezetének átalakításában" címmel. Ezután szilva fajtabemutatón lehetett megszemlélni és megkóstolni az intézetben termesztett fajtákat. A rendezvényről dr. Erdős Zoltánnal beszélgettünk.
« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre! – Mit érdemes tudni a szilváról?
– Magyarországon a termesztett gyümölcsfajok között a szilva a második legjelentősebb. Igen széles körű a felhasználhatósága. Cegléden, az intézetünkben található a szilva génbank, amely alapot ad a nemesítésre. Jelentős a tájfajta gyűjteményünk, amely hagyományosan jó íz- és zamatvilággal rendelkező fajtákat jelent. Manapság a múlthoz való visszatérést tapasztalunk mind a feldolgozás, mind a termesztett fajták területén. A régi, házi készítésű lekvár ismét népszerű lett, és a kisüzemek képesek ezt a házi minőséget produkálni, ahol az íz- és zamatanyagok meghatározóak. Az intézetünkben a szilva tudományos kutatását és nemesítését is végezzük, továbbá gyümölcs oltványokat is előállítunk, a termesztés céljára. Jelentős különbség van a fajták között abban is, hogy melyik mire való, például konzervnek vagy lekvárnak. A kísérleti laboratóriumunkban a szilva feldolgozásával is foglalkozunk. A téli időszakban bemutatjuk ezeket a termékeket a szakembereknek, és azt is meghatározzuk, hogy mely fajták milyen feldolgozási módra a legalkalmasabbak. Így ajánljuk a termesztőknek.
– Mekkora a szilva földrajzi elterjedtsége Európában?
– Egész Európában termesztik a szilvát, Svédországtól a mediterrán országokig bezárólag, persze mindenhol az éghajlatnak és a talajadottságoknak megfelelő fajtákat. Ezért a szilvafajták forma- és színgazdagsága igen változatos képet mutat.
– Kényes növény a szilva?
– A kevésbé kényes gyümölcsfajok közé tartozik, bár a szilva himlővírus egyes fajtákat igen jelentősen károsít. Ez ellen a vírusmentes szaporítóanyag nyújt védelmet. Mi rendelkezünk azokkal a törzsültetvényekkel, és vírusmentes alanyokkal, amelyekből a szilva vírusmentes oltványait előállítjuk.
– A Ceglédi Gyümölcskutató nonprofit gazdasági társaságként működik. De ki a tulajdonosa?
– A magyar állam hozta létre, ma is állami tulajdonban van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.1 gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Egyébként négy gyümölcskutató intézet működik az országban, Cegléden, Újfehértón, Érden és Fertődön. Ezek más-más gyümölcsfajokkal foglalkoznak. Cegléden a fő profil a kajszibarack és a szilva, ezenkívül az összes összes csonthéjas alany nemesítése nálunk folyik.
Szöveg és fotó: Czinege
Még nincsenek hozzászólások Új hozzászólás:Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
|
|||||||
| A látogatók száma 2013.07.01-től összesen: 1704316 | Ebben a hónapban: 22691 | Ma: 1007 | jelenleg: 2 | Statisztika | |